Tokmak : “ Öz kültürümüzü yaşatmak amacındayız”

Asırlardır devam eden Yörük Türkmen Kültürünü yaşatmak için çalışmalarına Adana Karakeçililer Yörük Türkmen Kültür Derneği Genel Başkan Eyüp Tokmak ve Genel Başkan Yardımcısı Şuayip Kuşuçar başta olmak üzere Derneğin Yönetim Kurulu Üyeleri durmak bilmiyor.

Kültür Yayın: 17 Ocak 2020 - Cuma - Güncelleme: 17.01.2020 01:11:34
Editör -
Okuma Süresi: 7 dk.
661 okunma
Google News

Özel Haber: Hüseyin Yetiş

Adana Karakeçililer Yörük Türkmen Kültür Derneği  ailesi sosyal ve kültürel yönden yardımlaşma ve dayanışmayı sağlamak ve kendi kültürlerini tanıtmak amacıyla  çalışmalarına devam  ediyor.  Genel Başkan Eyüp Tokmak ve Genel Başkan Yardımcısı Şuayip Kuşuçar başta olmak üzere Derneğin Yönetim Kurulu Üyelerinin amacı ise binlerce yıldan beri süre gelen Karakeçili kültürünü daha çok vatandaşlarımıza tanıtarak düzenlenen etkinliklere katılmalarını sağlamak.

“SOSYAL VE KÜLTÜREL YÖNDEN YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA SAĞLAMAK AMACINDAYIZ”

Seyhan İlçesi Kocavezir Mahallesi Pazarlar Caddesi Televi İş Merkezi 3. katında bulunan Karakeçililer Yörük Türkmen Derneği Kurucu Başkanı Eyüp Tokmak ile  çalışmalarına ilişkin konuştuk. Derneklerinin kuruluşu hakkında  bilgiler veren Genel Başkan  Eyüp Tokmak, Adana’da yaşayan Karakeçililer olarak hemşehrilerini bir araya toplamak, sosyal ve kültürel yönden yardımlaşma ve dayanışma sağlamak, Karakeçili kültürünü başta, aşiret mensupları olmak üzere tüm topluma tanıtmak amacıyla derneklerini kurduklarını ve çalışmalarına devam ettiklerini  söyledi.

“HAYALİMİZİ GERÇEKLEŞTİRİYORUZ”

Kendisinin yıllarca böyle bir dernek kurmak gibi hayalinin olduğunu anımsatan Eyüp Tokmak, “Uzun yıllar nakliyatçılık yaptım. 2003’ten sonra esnaflık yaptım. 2013 yılında işi bıraktım. Emekli oldum. Daha sonra sevdiğimiz arkadaşlarımız dostlarımız bizim kültürümüzle ilgili bir şey bilmediklerini gördüm. Nereye gitsek diyoruz Şanlıurfalıyız, hangi ilçe diyorlar Siverek, Karakeçililer diyoruz ve hemen soruyorlar siz Türkmensiniz? Tamam biz Türkmeniz. Ama bununla ilgili ne okullarda ders var, ne camilerde var, atıl durumdayız. Türkiye’de Cumhuriyet’ten buyana aşiretler atıl durumdalar. Niye atıl durumdalar, çünkü dağıtıldılar.” dedi. 

“AŞİRET YAŞAMI SOSYAL BİR YAŞAMDIR”

Aşiret yaşamının sosyal yaşam olduğunu belirten Eyüp Tokmak, “Biz Yörük şeklinde yaşardık. Diyelim ki Urfa’dan, Selim’e göçerdik, geze geze giderdik. Geze geze geri gelirdik. Ama bizde bir fakir olmazdı. Eğer sütü yoksa, herkesten fazla olurdu. Ayranı yoksa, herkesten fazla olurdu. Böyle bir dayanışma vardı. Unu yoksa, herkes bir leğen dolu un verse seninkinden fazla olurdu.  Öyle bir yardımlaşma yapılan bir yaşam vardı. Bunu ne yaptılar bireyselleştirdiler. İnsanları birbirinden koparttılar. Uzun yıllardır bu derneği kurmak benim hayalimde vardı. Biz Karakeçiliyiz. Biz Musul’dan, Selçuklular döneminde gelmişiz. Malazgirt Meydan Muharebesi’nden sonra Anadolu’ya yerleşmişiz orayı yurt edinmişiz. Biz bundan sonra  bu özgür ortamda biraz daha birbirimize kenetleneceğiz.” diye konuştu.

ÖZGÜRLÜKLERİN ÖNÜ AÇILDI

Son 15 yıldır Türkiye’de özgürlüklerin önünün açıldığını vurgulayan Eyüp Tokmak, “İnsanlar  kendisini ifade edebiliyor. Eskiden kimse Osmanlı’nın lafını edemezdi. Bugün Osmanlı  700 yıl geçmişi olan bir devlettir. Her gittiği yere de hukuk götürmüştür. Bugün hiçbir imparatorluk döneminde dava vekili göremezsin. Ama Osmanlıda dava vekilleri varmış. Sen yargılanırken biri seni savunabiliyordu.  Diğer imparatorluklarda bu yoktu. Böyle bir imparatorluğu tutup içerden yıktılar. İçerden yıkılınca da burada buna bağlı aşiretlerinde hepsi yerleşik düzene geldi. Bizim Türkmenler 150-200 yıldır toprağa bağlandılar. Öncesinde toprakta yoktular. Şuanda bile toprakları yok. “ şeklinde konuştu.

“YAŞAM SAVAŞI VERİYORLAR”

Türkmenlerin dağlarda ayağında ayakkabı olmadan yaşam savaşı verdiklerini savunan Eyüp Tokmak, “Bundan sonra artık biz Türkmen Boyları da kendini var etsin, kendini ifade etsin dedik. Birçok etnik kökenin sorunu var deniyor. Peki Türkmenlerin hiç mi sorunu yok. Şu dağları bir gezin, ayağında ayakkabı olmayan dahi insanları göre bilirsiniz. Ben saman işi yaptım kamyoncuyken, saman işi yapıyordum gidip bizzat bunları gördüm. Bizde bir katkı koymak için derneğimizi kurduk. 7 üye ile bu işe başladık. Yeni olmamıza rağmen hemşehrilerimiz bizlere ilgi göstermeye başladılar. En iyi şekilde yapacağımız çalışmalarla kendi derneğimizi göstereceğiz.” ifadelerini kullandı.

“SANATKAR BİR SOYDAN GELDİK”

Türkmenlerin sanatkar olduklarını anlatan Eyüp Tokmak, sözlerini şöyle sürdürdü; “Biz gerçek almamda dernekçilik yapmak için bu yola çıktık. Hemşerilerimiz için bir şeyler yapmayı planlıyoruz. Bir araya gelelim kültürümüzü yaşatalım diyoruz. Bizim büyüklerimiz sanatkardı.  Halı dokurlardı, keçe dokurlardı, aba dokurlardı, kap yaparlardı, demir döverlerdi, sanatkar bir kabileydiler. Her şeyi kendileri üretirdi. Başkalarına ihtiyaç duymazlardı. Bakın Karacadağ Derik, Siverek, Hilvan komple bizim bölgemizdi. Orada Yavuz Sultan Selim döneminde Bağdat’a sefer yapıyorlardı. Sefer yaparken bizim orada misafir ediliyor. Binlerce koyun kesiliyor askerlere yediriliyor. Yavuz Sefer’den dönerken tekrar gelip burada konaklıyor. Sizin bir ihtiyacınız var mı diye soruyor. Diyarbakır Sancak Beyi’ne söyle diyorlar. Bizden fazla vergi almasınlar diyor.  O zamanın vergisi neydi tabiî ki koyun , keçi tavuktu. Maldı o zaman mal değişimi vardı. Para yoktu. O dönemde beyaz bir kağıt çıkartıyor ve yazıyor bu bölge Karakeçililerindir. Bu bölgeden vergi almayacaksınız İmza atıp mührünü basıyor kağıda. Yolda bir tabela yazar Karakeçililer eyaletine gider diye. Eyalet sistemini bize vermişlerdi.  Ama bizi dağıttılar. Niye dağıttılar fakir Türkmenler olarak çadırın altında yaşıyorduk. Şehirlere kaçtık. Toprağı olanlar orada kaldı olmayanlar kalmadı. Onun için ben üzülüyorum. Sen gelip çadırın altında bir devlet kuracaksın ama şuanda bir karış yerin olmayacak. Bizde yaşımız yettikçe kültürümüzü sürdüreceğiz.”diye konuştu.

SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİ

Eyüp Tokmak, aşiretin sosyal sorumluluk projelerinde sürekli yer aldığını belirterek, “Bizler, her yıl Ertuğrul Gazi Türbesi’nde, Ertuğrul Gazi’yi anma ve Söğüt Şenlikleri düzenlemekteyiz. Ayrıca, 1999 yılından bu yana Şanlıurfa’da Geleneksel Karakeçili Şenlikleri ve Kırıkkale’de 1995 yılından beri Karakeçili Uluslararası Kültür Şenliği düzenlemekteyiz. Bu derneği de Adana’da sosyal ve kültürel yönde yardımlaşma ve dayanışmayı sağlamak, kendi kültürümüzü tanıtmak amacıyla kurduk” dedi.
  

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.