“Madenciliğe sahip çıkmak insanlık görevidir”

TMMOB Maden Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Mehmet Yılmaz, herkesi madencinin öfkesi, umudu, direnişiyle selamladı

Ekonomi Yayın: 06 Aralık 2020 - Pazar - Güncelleme: 06.12.2020 02:13:43
Editör -
Okuma Süresi: 5 dk.
363 okunma
Google News

ADANA – Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Maden Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Mehmet Yılmaz, Soma’da, Ermenek’te, Şırnak’ta, Zonguldak’ta, Elbistan’da, Yatağan’da ve adını sıralayamadığı onlarca madende canını kaybeden, aralarında maden mühendislerinin de bulunduğu maden emekçilerini saygıyla andı.
Dünya Madenciler Günü’nün mitolojik olarak madencilere miras kalmış güzel bir anlatı olduğunu, zor durumda kalan SantaBarbara’nın kaçarak madencilere sığındığını, madencilerin dayanışması ile bu zor durumdan kurtulabildiğini kaydeden Mehmet Yılmaz, SantaBarbara’nın madencilere armağan ettiği ve bir gelenek haline gelen 4 Aralık Dünya Madenciler Günü nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı.

Yılmaz, yüreğinde insan sevgisi, barış, kardeşlik, özgürlük, eşitlik, bağımsızlık tutkusu olan; güzel günlerin bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine, omuz omuza kurulacağına inanan ve bu inançla bulunduğu her yerde; Soma`da, Ermenek`te, Kozlu`da, Karadon`da, Elbistan‘da, Kemalpaşa`da, Dursunbey`de, Gediz`de, işyerinde, sokakta, mahallede, köyde, kentte mücadele eden; başka türlü bir dünyanın mümkün olduğuna ve çocuklara daha onurlu bir geleceği sunabileceğine dair sarsılmaz bir kararlılığı olan herkesi, her kesimi madencinin öfkesi, umudu, direnişiyle selamladı.
“BAĞIMSIZLIĞI, ÖZGÜRLÜĞÜ SAVUNACAĞIZ”
Türkiye’nin zor bir süreçten geçtiğini, mevcut ekonomik krizin sonuçları ve Covid-19 salgını nedeniyle krizin daha da ağırlaştığını dile getiren Yılmaz, “Bu olumsuzluğa ek olarak siyasi iktidar; laiklik, insan hakları, evrensel hukuk ve demokrasi normlarından hızla uzaklaşmakta, ülke içinde ve dışında yürüttüğü savaş politikaları ile, halkın refahına ayrılabilecek kıt kaynaklarımızı tüketmekte, ülkemizi büyük bir ateşin içine sürüklemektedir. Gerek ülkemizin, gerek toplumumuzun ve onun bir parçası olan biz maden mühendislerinin özlemi, barış içerisinde yaşayabileceğimiz, evrensel hukuk normlarını ilke edinmiş, insan haklarına ve hukuka saygılı mutlu demokratik bir ülkedir. Bu özlemle; TMMOB Maden Mühendisleri Odası olarak savaşa karşı barışı, ölüme karşı yaşamı savunmaya devam edeceğiz. TMMOB Maden Mühendisleri Odası olarak bağımsızlığı, özgürlüğü, eşitliği, demokrasiyi, laikliği ve cumhuriyeti savunmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
“MESLEĞİMİZE SAHİP ÇIKACAĞIZ”
“Zulüm nerede katmerlendiyse, madenciye daha da katmerlisi bahşedildi” diye konuşan Yılmaz,“Nerede talan, peşkeş, sömürü olduysa, en çok madenciden çalındı. Çünkü en yoğun emek madencinindi; bunun sonucunda, en büyük öfke de madencinin oldu” dedi.
Dünyanın her yerinde 4 Aralıkları bir mücadele gününe çeviren, coşkuyla ve umutla birbirlerine kenetlenen madencilerin; Türkiye’de yaşadığı iş kazalarından dolayı büyük acılar çektiğine dikkat çeken Yılmaz, “Yerin yüzlerce metre altında her türlü tehlike ve zorluğa karşı doğayla mücadele ederek yeraltı zenginliklerimizi üreten, gerektiğinde bu uğurda yaşamını yitiren üyelerimize ve maden emekçilerine sadece bizlerin değil toplumun tüm kesimlerinin vefa borcu olduğu unutulmamalıdır. Her gün aileleri tarafından “hayırlı işler” diye uğurlanan ve her akşam “geçmiş olsun” diye karşılanan maden emekçilerimize ve mesleğimize sahip çıkmak bir insanlık görevidir” ifadelerini kullandı.

EMEĞİN, ALINTERİNİN SEMBOLÜ…
Yaşamın her alanında kullanılan ürünlerin bir madencilik faaliyetinin sonucu olduğunun unutulmaması gerektiğini dile getiren Yılmaz, şunları söyledi:
“Bugün sahip olduğumuz modern hayat, dünyanın en zorlu ve riskli mesleklerinin başında gelen madencilik faaliyetinin icra edilmesiyle vücut bulmuştur. Madencilerimizin yerüstü ve yeraltından çıkardığı madenlerin hayatımızı kolaylaştırdığı asla unutulmamalıdır. Bilinmesi gerekiyor ki; Dünyada üretimi yapılan 90 maden türünün 80'i Türkiye’de bulunuyor. Türkiye ekonomisine, sosyal yaşamına ve çocuklarımızın sağlıklı geleceğine büyük katkı sunan, emeğin, alınterinin sembolü madencinin olmazsa olmazı Çevre, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliğidir.Bu gerçekler ışığında hareket ederek zenginliğimizi tam olarak ortaya çıkaracak madencilik faaliyetleri gerçekleştirilmelidir.
İNSAN VE DOĞA İÇİN MÜCADELEYE DEVAM…
Yer altında güneşi hayal edenlerin, alın terine kömür karası karışanların, yeraltından yerüstüne değer veren, kör karanlıklarda aydınlık bir Türkiye için yoğun emek veren, üreten madencilerimizin gününü kararlılıkla, inançla ve yüreklice kutluyor, tüm madencilerimize umutlu, sağlıklı yarınlar diliyorum.TMMOB Maden Mühendisleri Odası olarak bundan önce olduğu gibi bugün ve yarın da yaşamın her alanında insan için, doğa için mücadele ettik ve etmeye de devam edeceğiz.Son olarak maden mühendisi meslektaşlarımızın ücretlerini TMMOB Maden Mühendisleri Odası’nın belirlediği asgari ücret tarifesine göre almaları gerektiğini yineliyorum.4 Aralık Dünya Madenciler Günümüz Kutlu Olsun.”

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.