“ENERJİ VE KALKINMA PLANLARIYLA KÜLTÜREL DEĞERLERDEN VAZGEÇİLEMEZ”

ADANA BAROSU’NDAN HASANKEYF’TE KÜLTÜREL DEĞERLERİN BETONLAŞTIRILMIŞ, YOK EDİLMİŞ “YENİ YÜZÜNE(!)” TEPKİ

Kültür Yayın: 09 Temmuz 2020 - Perşembe - Güncelleme: 09.07.2020 06:52:51
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
345 okunma
Google News

Adana Barosu Kültür ve Sanat Komisyonu, Batman’da 12 bin yıllık tarihi geçmişe sahip dünya kültür mirası Hasankeyf’in, Ilısu Barajı ve HES projesi ile sular altında kalmasına tepki gösterdi.

 

Konuya ilişkin yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

 

“Batman'da Ilısu Barajı ve HES projesi gerekçesiyle sular altında bırakılan 12 bin yıllık tarihi Hasankeyf ilçesinin baraj yapımı ve proje sonrası betonlaşmış ve yok edilmiş son hali hayal kırıklığı ve üzüntüyle görülmüştür. 

 

Anadolu Ajansı tarafından ‘Hasankeyf yeni yüzüyle misafirlerini bekliyor’ başlığıyla  verilen haberde tarihi kültürel değerleriyle ilgi ve hayranlıkları her daim üzerinde toplayan kentin 12 bin yıllık tarihi yok edilerek yapılan barajla turizm yönünden çekicilik yaratacağı ileri sürülmektedir.

 

Hasankeyf’te yapılmak istenilen projeye karşı uzun yıllar boyunca özellikle ulusal ve uluslararası çevreciler tarafından  tepkiler gösterilmiş, çalışmalar yürütülmüşse de Hasankeyf’in kurban edilmesine engel olunamamıştır.

 

Neolitik Çağ'a ait mağara evleri, Ortaçağ'dan kalma köprüsü ve binlerce yıllık kalıntılarıyla  Dicle nehri üzerinde, görenleri kendisine hayran bıraktıran böylesi bir kültürel miras, baraj yapımı projesi çerçevesinde kurban edilmiştir. Baraj nedeniyle 70 binden fazla kişinin yaşadıkları yerleri değiştirmek zorunda bırakılmasının yanı sıra keşfedilmemiş arkeolojik zenginlikler, evlerle birlikte sular altında bırakılmıştır. Yapılması gereken kültürel mirasları gün yüzüne çıkarmak, bu yönde kazı ve benzeri çalışmalar yürütmek olması gerektiği halde Hasankeyf’te göz göre göre hayranlık uyandıran kültürel değerler suların altına gömülmüş; tarihi yapılar proje sonrası aslına büsbütün ihanet eden bir biçimde betonlaştırılmıştır. Bilinmelidir ki bir ülkenin en büyük değerleri kültürü ve tarihi varlıkları olup enerji, kalkınma sağlanacağı düşüncesiyle bu değerlerden vazgeçilmesi kabul edilemezdir.

 

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.