Çukurova’da gündem: Kadın hakları

Çukurova Belediye Meclisi oturumuna Kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmesinin yıldönümü damga vurdu. Başkan Soner Çetin, birçok ülkeden önce kadınlara bu hakkı veren Büyük Önder Atatürk’e minnetini ifade ederken, tek kadın başkan yardımcısı Azime Kocacık da, Çukurova Belediyesi’nde çok sayıda kadın müdür olduğuna dikkat çekti.

Yaşam Yayın: 06 Aralık 2020 - Pazar - Güncelleme: 06.12.2020 19:06:13
Editör -
Okuma Süresi: 5 dk.
224 okunma
Google News

Çukurova Belediye Meclisi Soner Çetin başkanlığında toplandı. Toplantıya kadına seçme ve seçilme hakkı verilmesinin 86’ncı yıldönümü damgasını vurdu.

Gündem dışı söz alan Çukurova Belediyesi’nin tek kadın başkan yardımcısı ve İYİ Parti Meclis Üyesi Azime Kocacık, Büyük Önder Atatürk’ün başlattığı devrimlerin en önemlilerinden birinin Türk kadınının dünyanın birçok ülkesinden önce kadınlara bu hakları vermesi olduğunu vurguladı.

Kadınlara bu hakkı Fransa’nın 1944’te, İtalya’nın 1945’te, Yunanistan’ın 1952’de, İsviçre’nin 1971’de verdiğini belirten Azime Kocacık, “Savaş anında cephede en az erkekler kadar canla başla çarpışan, cephe gerisinde gerekli eşyaları taşıyan Türk kadını, savaş sonunda da yaşadığı topraklar için varını yoğunu ortaya koyan ve dünyada bir örneği daha görülmemiş adımlar atmıştır.‘Toplumun başarısızlığının asıl sebebi kadınlara karşı olan bilgisizlikten ileri gelir, bir toplumun bir organı faaliyette iken diğer bir organı işlemez ise o toplum felç olur’ diyen Mustafa Kemal bu bilinçle 5 Aralık 1934’te ‘’Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkını’’ tanıdı” şeklinde konuştu.

Azime Kocacık, her türlü alanda büyük başarılar sergileyen kadınların, siyasette de en az erkekler kadar olanaklara ve eşit haklara sahip olması gerektiğini vurgulayarak, “Her geçen gün artan kadına şiddet ve baskı olaylarını azaltmak da yine kadınların siyasette etkin biçimde görev almasıyla sağlanabilir” ifadesini kullandı. Azime Kocacık şöyle devam etti:

“Genel Başkanı kadın olan bir partiden gelerek yer aldığım bu kürsüden, beni Çukurova’nın ilk kadın başkan yardımcısı görevine atayan Genel Başkanımız Meral Akşener, Meclis Üyeleri ve Belediye Başkanımız Soner Çetin’e teşekkür ederim. Adana da çok önemli bir kadın gücü var, Çukurovalı kadınların büyük bir enerjisi var. Bu kadınların gücünü ve enerjisini dalga dalga Türkiye nin her yerine ulaştırma potansiyeline sahibiz.”

Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin de, belediye olarak kadınlara önem verdiklerini, belediyede kadın müdür sayısının oldukça fazla olduğunu söyledi. Dünyanın birçok ülkesinden daha önce Türkiye’de kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanındığını belirten Başkan Soner Çetin, Çukurova Kent Konseyi Kadın Meclisi’ne yaptığı başarılı çalışmalardan dolayı teşekkür etti.

Belediye Meclis toplantısını Çukurova Kent Konseyi Kadın Meclisi Üyeleri ve İYİ Parti Çukurova Kadın Kolları Üyeleri de izledi.

Öte yandan Çukurova Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Aysel Ateş, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, birçok Avrupa ülkesinden önce kadınlara seçme ve seçilme hattı tanıyan Büyük Önder Atatürk’e minnetini ifade etti.

5 Aralık 1934 günü Türkiye'dekadınların ilk kez oy kullandığı8 Şubat 1935  genel seçimlerinde 17 kadın milletvekilininilk kez meclise girdiğini hatırlatan Aysel Ateş, “Özel bir gün olarak kabul edilen ve kutlanan bugünde, başta ülkemiz olmak üzere, dünyanın pek çok yerinde kadınların en temel haklarının büyük ölçüde kağıt üstünde kaldığı bilinmektedir.Avrupa Belediyeler ve Bölgeler Konseyi’nin hazırladığı, kadınların siyasette temsilinin son on yıldaki gelişimini ele alan bir rapora göre; kadınların siyasetteki temsilinde Türkiye, 41 ülke arasında en alt dilimde yer almaktadır” dedi.

Aysel Ateş, açıklamasına şöyle devam etti:

Türkiye'de ülke genelinde seçilmiş tüm temsilciler içinde kadınların oranı yüzde 11.1, yerel yönetimlerde ise yüzde 10.7’dir.

Avrupa’dakadın belediye başkanı oranının yüzde 15 seviyesinde olup, bu oran Türkiye'de yüzde 3.2 ile en düşük seviyeye sahip ülkelerdendir.

Belediye meclislerinde yer alan kadınlar açısından ise, Türkiye yüzde 20'nin altında kalan yedi ülke arasında yer almaktadır.

Bugün ise,Ülkemizde yerel yönetiminde kadın oranı yüzde 10.7

Mecliste milletvekili oranında yüzde 17'dir.

Yerelde baktığımızda ise,

Adana’da 375 Belediye Meclis Üyeliğinin 45’i kadındır. Buda yüzde 12’lik bir dilimdir.

Çukurova Belediyesi'nde ise, 37 meclis üyesinden sadece 6 kadın Belediye Meclis üyemiz bulunmakta, bu da yüzde 16'dır.

Türkiye’de ve dünyada kadınların erkeklerle eşit koşullarda ve insanca yaşama isteğinin giderek güçlendiği bir dönemde olsak da kadınların haklarına yönelik saldırılar görülür bir şekilde artmaktadır.

Bizler de Çukurova Kent Konseyi Kadın Meclisi olarak, önceliklebu mecliste kadınların temsilinin artması ve kadına özgürlük için bir mücadele ve dayanışma içinde olacağız. Bu süreçte siz değerli başkan ve meclis üyelerimizle birlikte eşit ve dayanışma içerisinde çalışacağımızdan eminiz.

Buradan "5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü"nün 86. yıldönümünü kutluyor, hakların aranmaya ihtiyaç duyulmadığı daha güzel yıllar diliyoruz.

 

 

 

 

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.