"3 Milyondan fazla Öğrencinin Eğitim Hayatı Yarıda Kalabilir"

Siyaset Yayın: 22 Eylül 2021 - Çarşamba - Güncelleme: 22.09.2021 04:02:13
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
100 okunma
Google News

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, üniversitelerde uzun bir aranın ardından yüz yüze eğitime yeniden geçilmesiyle yaşanan barınma sorununu Meclis gündemine taşıdı. Devlet yurtlarının yetersiz, kiralık ev ve özel yurtların fahiş fiyatta olmasının öğrencileri mağdur ettiğini kaydeden Bulut, “İtibardan tasarruf etmeyen iktidar, öğrencilerin geleceğinden tasarruf ediyor.  Yazlık-kışlık saraylara, Saray’ın müteahhitlerine bütçeden oluk oluk akıtılan halkın vergileri, geleceğimiz gençlerden esirgeniyor. TBMM, bu soruna kayıtsız kalmamalı” dedi.

ANKARA///

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, üniversitelerde yüz yüze eğitime yeniden geçilmesiyle yaşanan barınma sorununun acilen ve kalıcı olarak çözülmesi amacıyla TBMM Başkanlığına Meclis Araştırma Önergesi sundu.  Üniversiteli gençlerin sorunlarının en başında barınma geldiğini kaydeden Bulut, 2020 yılında üniversite okuyan öğrencilerin sayısının 7 milyon 940 bin 133 olduğunu, 7 milyon 320 bin 449'unun devlet, 608.123'ünün vakıf, 11.561'inin vakıf meslek yüksekokullarında öğrenim gördüğünü belirtti.

YURTLARIN KAPASİTESİ YETERSİZ

Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü’ne bağlı yurt sayısının ise 773 olduğunu söyleyen Bulut, “Yurt sayılarının yetersiz olmasının yanı sıra yurtların toplam kapasiteleri de azdır. Gençlik ve Spor Bakanlığı bütçesi içerisinden yurt yapımına yönelik ayırdığı kaynak talebi karşılamaktan uzaktır. 2020’de KYGM yurtları, 800 bin kişilik kapasitesi ile öğrencilerin yalnızca yüzde 10’unun barınma ihtiyacını karşılayabilmiştir” dedi.

ÖĞRENCİLERİN GELECEĞİNDEN TASARRUF EDİLİYOR

CHP’li Bulut, “Her ile bir üniversite projesi” ile 2002’de 93 olan üniversite sayısının, 2020’de 203’e yükselmesinin, artan öğrenci sayısıyla birlikte KYK yurtlarının barınma ihtiyacını karşılamak için yetersiz olmasının, AKP iktidarları döneminde yeteri kadar yurt yapılmamasının, pandemi döneminde kiralardaki fahiş artışların özellikle yoksul ve dar gelirli öğrencileri mağdur ettiğini bildirdi. Öğrencilerin pandemi döneminde evlerini ve yurtları boşalttıkları için yaşadıkları şehirlerden kazandıkları üniversiteye döndüklerinde ne ucuza ev ne de boş yurt bulabildiğine dikkat çeken Bulut, “KYK, talebi karşılamayınca gençlerimiz yüksek ücretli özel yurtlara ya da güvencesiz ve denetimsiz olan tarikat/cemaat yurtlarına mecbur bırakılmakta. Okul bitince de KYK öğrenim kredi borçlarını ödemekle boğuşmakta. İtibardan tasarruf etmeyen iktidar, öğrencilerin geleceğinden tasarruf etmektedir. Yazlık-kışlık saraylara, Saray’ın müteahhitlerine bütçeden oluk oluk akıtılan halkın vergileri, geleceğimiz gençlerden esirgenmektedir” ifadelerini kullandı.

 

 

EĞİTİMLERİ YARIDA KALABİLİR

Eğitimlerini yarıda bırakma ihtimaliyle yüz yüze gelen 3 milyondan fazla öğrencinin özel yurt fiyatlarının yüksek olması, kiralık evlerin ateş pahası olması nedeniyle çaresiz olduğunu kaydeden Bulut, şöyle devam etti:

3-4 öğrenci aynı evde kalsa dahi fahiş fiyatlardaki kiraları ödemesi mümkün olmamaktadır. Bununla birlikte, Sağlık Bakanlığı’nın pandemi nedeniyle yurtlardaki yatak sayısının azaltılacağı, ranzaların kaldırılacağı ve odaların herkese 6 metre kare düşecek şekilde planlanacağını belirtmesi, yurtlardaki mevcut kapasitenin daha da azalacağına işarettir. Yurtsuz ve evsiz bırakılan üniversite öğrencileri barınma sorununa dikkat çekmek ve seslerini duyurabilmek için “Barınamıyoruz Harekâtı” adı altında bir eylem başlatmış, banklarda sabahlamıştır. İstanbul, Kadıköy’deki Yoğurtçu Parkı’nda ilk nöbeti tutmuşlardır. Öğrenciler, fahiş fiyatlarla karşılaşmadan, nitelikli yurtlarda kalabilmesi, karşılanabilir kiralar ödeyerek yaşam kalitesinden ödün vermeden kalabileceği evler, daha geniş ve daha ucuz apartlar istemektedir.

TBMM, SEYİRCİ KALMAMALI

TBMM’nin, bu soruna kayıtsız kalmamasını isteyen Bulut, üniversite öğrencilerinin yaşadığı barınma sorununa acil ve kalıcı çözümler bulunması, KYK yurtlarının yetersizliği nedeniyle açıkta kalan öğrencilerin barınma sorununun çözülmesi için alınacak önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis araştırması açılması gerektiğini kaydetti.

 

 

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.